Gothammar.blogg.se

Livet suger oftast, men man kommer långt med svart humor, ironi o åsikter om allt :-)

Brist på sömn

Kategori: Allmänt

Jag har ju lidit av värk o depression i fem år. Depressionen är under kontroll o jag är off meds. Visst har jag dippar oftare än vad kanske andra har men jag har inte fallit ner i mitt djupaste hål..än. Nu har jag en massa jag inte tagit i tu med ännu men det får bli lite i taget så jag inte sparkar mig själv ner i avgrunden. Min självkänsla är en annan sak. Jag har inte något problem med det jag kan o det jag vet, jag vet vem jag är men det är känslan av att inte duga för någon annan. Vad jag vet så svek exet tre gånger o sista gången så hade jag fått nog. Den sista gången så föll jag så hårt o var så tillintetgjord, men jag tog mig ut o ordnade skilsmässopappren i alla fall.
Det är jobbigt att ha fem års sömnbrist o att samtidigt bli sviken av den man trodde var den rätta o som skulle kämpa med mig när det blev tungt, som jag stöttat när han hade det tungt. Förlust av bonusbarn, vaka o förlust av mamma, att dra lasset över hundar med sorg, hund som är sjuk titt som tätt..o en ekonomi som jag inte ensam satt mig i.
Då mycket av min sömnbrist beror på smärta, en smärta som jag inte kan ta tabletter för så måste jag knocka ut mig för att få sova. Sömntabletter ger inte den djupsömn man behöver o många av dom är beroendeframkallande. Jag har några metoder som jag o min smärtläkare kommit fram till funkar, dock är det inte något som jag kan ta till varje natt. Det finns två alternativ, det ena har jag dock inte kunnat använda då jag är ensam med hundarna. Provade theralen när jag gick på smärtrehab o vi insåg att det gjorde under med min sömn men det var allt. Första gången jag tog en tablett så sov jag i 24 tmmar med avbrott för toa o vätska, tyvärr så hänger det kvar en slöhet i ett dygn eller två. Det andra är en stark värktablett, ungefär en gång i veckan, vilket ger ett par timmars extra sömn.
Bristen på sömn ställer till stora ändringar i kroppens kemi o tillsammans med konstant vidöppna smärtreceptorer så har hjärnan det inte lätt att samla energi. 
 
Så här kan 6 nätter se ut, utan hjälpmedicin
4,3
6,12
5,40
4,36
5,19
5,25
 
Med smärtstillande (inte theralen)
7,43
7,21
 
Mina metoder funkar absolut inte för alla utan det gäller att hitta sin egen grej som funkar. 
På senaste tiden har jag inte haft möjligheten till att röra på mig så mycket som jag gjorde innan, men har kommit igång så smått. Hade varit guld att kunna gå på gym men ekonomin tillåter det inte så det får vänta tills det fnns möjlighet. Måste få tillbaka yoga rutinen o jag är sååå glad att vågen inte gått upp utan stått stilla under denna månaden.
Man måste försöka fylla livet med sådant som gör en glad, som får en att skratta..umgås med folk som får dig att le, folk som är okay med den du är o som finns där om man behöver det. Man måste jobba med sig själv o stirra sina demoner i ögonen o vråla Fuck off eller sätta sig ner o hitta en väg att besegra dom. Det är inte lätt o många är kvällarna då jag strirrar ner i min avgrund. Nästan varje morgon vaknar jag med en känsla av hopplöshet som nästan ger mig ångest. Så ofta gråter jag ut det o sedan går jag upp ur sängen o försöker ta mig igenom dagen på bästa sätt. Nu har jag fått tillbaka bonusbarnet o det ger en enorm glädje o det är dagar jag ser fram emot.
Visst önskade jag att jag inte gjort som jag gjorde för då hade jag inte väckt fibron, men nu är det som det är. Jag önskar oxå att min xman inte stängt in sig i sig själv, att vi inte tappat kommunikationen utan hade rett ut allt, lagt ner tid o arbete på att hitta vägen igen. I slutänden så älskar jag min man o jag hade försökt flytta berg för att vi skulle lösa allt o hitta tillbaka till varandra. Han tog ett annat beslut genom att bedra o ljuga o sedan fly hals över huvud. Nu gjorde han det o han ljuger sig vidare o har blivit någon som ingen känner igen längre, någon som jag vet att han inte är. Jag måste cut my losses o göra det som är bra för mig..även om en del av mig vill rädda honom (idiotiskt jag vet) men sorgen o smärtan är där o sömnbristen gör allt värre. 
Det är svårt att fokusera på att hitta kraft när sömnen är usel. Så det är där man måste börja...att få sömnen bra ger energi som ger klarhet om ger lösningar o som sedan ger livslust.
 
Så ta hand om sömnen o tänk på att sova ikapp inte funkar på hjärnan. Har man sömnproblem så ta tag i det innan det blir för allvarligt. Jag har fått stå still i en månad men nu ska jag komma upp på vägen igen o det får ta den tid det tar. Har en uppgift framför mig som måste göras innan den 9e o den måste göras även om jag inte tror jag klarar det..man måste ju testa o inte ta för givet att man ska misslyckas bara för man tycker man är värdelös. Innan den görs så måste jag få lite mer sömn, så jag måste hitta min blans o eventuellt ta till hjälp en kväll extra denna gången..o kvalitetstid med bonusbarnet är icing on the cake ❤
 
 
 
 
 
Det blir inte roligare än man gör det eller...
Happy Halloweeeeeeeeen!!
 
 
 
 
 
 
 

                                           
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Söndag..

Kategori: Allmänt

DET SNÖAR!!!!! 😍 Tyvärr så lägger det sig inte men det far runt snöflingor...men ändå. Det ger hopp om en vit jul..kanske..hoppas hoppas!!
Dagen har gått till att bara slappa, spela spel o kort, lagat mat o en massa annat otvunget. Det är ju så söndagar ska vara...ja förutom att Jönsson blivit kass i magen igen 🙄 Tur jag har kvar magmedicin sedan förra gången. Hoppas bara inte Tusse åker på det igen...lite tröttsamt med två hundar med rännskita.
 
Efter vi ätit o vilat ner den ordentiligt i magen så skulle jag ta hundarna på en längre runda, det slutade med att vi alla vandrade iväg. Härligt kallt i luften o dogsen hade tunna täcken o reflexkragarna jag stickade förra hösten, o det blev i alla fall en halvmil vi knatade. 
 
 
Tidigare hittade jag både en plattång o locktång..inget jag använt på läääänge men som L hade i gömmorna. Jag var ju tvungen att testa men jösses vilket jobb 😂 Förstår dom som säger att dom inte kan hitta på något på en hel kväll för dom ska tvätta o fixa håret. Vilken jäkla tid det tar o styla frillan, definitivt inget jag skulle palla göra varje dag 🤣 Plattade först o lockade sedan..o bilderna kom givetvis i omvänd ordning 🙃
  
 
I morgon måste jag in till stan en runda o ordna med linser o avsluta mammas konto på banken. Det är det sista som är kvar att göra tills det är dax för hennes deklaration nästa år. Sedan lär väl allt komma ikapp..men jag kämpar emot tills jag känner jag är redo, vilket jag inte är ännu (mycket jag inte är redo att ta tag i)
 
Ser dock sjukt fram emot helgen då W o jag ska ha taco fredag o på lördagen så ska vi hitt på nåt kul..dock är det inte riktigt spikat än pga olika anledningar men vi har några alternativ o allt innefattar tåg, båt o mat 😆
Innan dess har jag en vecka där jag måste göra en viss sak men jag måste sova ut någon natt eller två först. Vilket är något jag om min kropp krigar om varje natt. Natten som var sov jag 5 timmar o 40 minuter var av jag var vaken 1 timme o 18 minuter..så ändra klockan på det o jag vill gå o lägga mig klockan 18. Dock ska jag hålla mig vaken en timme till i alla fall, så får jag se i morgon hur många timmar jag uppnår.. spännande😂
 
🤘
 
 
 
 
 

Senaste tiden...i bilder

Kategori: Allmänt

Känns lite som om jag sitter i en karusell. En som antingen går för fort eller åt fel håll o allt man vill är att kliva av i farten. Nu har jag i alla fall kommit igång med mina promenader men att gå till stranden o tillbaka är inte så långt...inte tillräckligt för att komma upp i mina vanliga siffror. På så sätt var karlskrona bättre då det gick ganska snabbt att gå en massa steg. Omgivningen är väldigt betydande för att det inte ska blir tråkigt. Dock är det jättefint nere på rydebäcks strand 🙂
 
Rydebäcks strand
 

Rydebäcks brygga
 
Min fina klocka som är en stegräknare, ser ut som en vanlig klocka, går inte att använda längre. Då jag hade problem med min mobil så fick jag ta den till AppleStore o där blev den helt nollad. När jag kom hem o drog i säkerhetskopian så var det en app som inte gick att ladda ner igen...Ja precis, den som var till klockan. Varför den inte gick att ladda ner? Jo för att den appen inte finns längre!!!
Så det blev till att kräla in under sängen o leta fram min fitbit. Ful som fan men har en hel del bra funktioner. Så jag tänkte jag skulle kolla min sömn. Här är då två nätter att jämföra med. Den första bilden visar en natt med smärtstillande..o då hamnar jag på mellan 8-9 timmar. Bild två är en natt utan o då hamnar jag mellan 3,5-5,5 timme med sömn. Så ca två nätter per vecka sover jag som jag ska, fler går inte då jag inte kan ta smärtstilande varje natt. Den dåliga sömnen har jag haft i snart fem år men för ca ett år sedan fick jag smärtstillande. Dock är det ju inte förvånande att hjärnan känns som seg kola ibland med denna kroniska sömnbrist o ständiga värk.
 
 
 
Tusse.. ja han rullade handlöst ner för trappan här om kvällen o mitt hjärta höll på att hoppa ur kroppen på mig. Jag flög ner för trappan o väl nere så såg jag att Tusse stod upp i alla fall. Bar upp honom för att se om det hänt något med hans diskbråck men det verkade okay. Senare när vi gick ut så gick han sakta men jag tror det var mer för han är lite mörkrädd än att han hade ont. Dock är det nu vila som gäller då det blir massa glädje nästa helg. Efter helgen lär han bli en studsande pälsboll, så som han var för länge sedan, innan hans förlorade sin "storebror" o sedan nästan halva flocken. I helgen är hela flocken utom en samlad o det är en riktig glädjeinjektion i Tusse, o det sitter i ganska länge ❤
 
 
 
Min familjemedlem har kommit hem..o fått åka tillbaka till sjukan. Infektion i operationssåret har tillkommit, så nu är det megadoser med antibiotika som gäller.
 
Känner att det borde vara nog någon gång, men vad förväntar jag mig egentligen..
 
 
 
Snapchats filter är barnsligt roliga 🤣
 
 
I morgon får det bli en långrunda, idag var det en massa annat fixade vi höll på med så jag nådde mitt lägsta mål ändå.. men nu är det snart dax för en kortare sväng med odågan o plutten
 
🤘